Het verschil tussen een babysitter en een nanny
3 augustus 2022Het verschil tussen een au pair en een nanny
Hoewel veel mensen de termen door elkaar gebruiken, zijn au pairs en nannies niet hetzelfde. Hieronder volgen de grootste verschillen tussen een au pair en een nanny.
Een overzicht van de verschillen tussen een au pair en een nanny
Au pair
Nanny
- Een au pair is meestal tussen de 18 en 30 jaar oud.
- Een au pair is een tijdelijk (altijd inwonend) gezinslid die zich in eerste instantie verbindt tot een verblijf van een jaar, maar de mogelijkheid heeft om die tijd te verlengen voor zes, negen of twaalf maanden.
- Een au pair helpt het gastgezin met kinderopvang en doet licht huishoudelijk (kind gerelateerd) werk.
- In veel gevallen kiest een au pair een land uit op basis van de taal die er wordt gesproken om deze taal te leren (of te verbeteren).
- Een au pair ontvangt meestal wekelijks zakgeld van het gastgezin.
- Een au pair is meestal niet professioneel opgeleid, maar heeft wel veel ervaring met oppassen en het organiseren van allerlei kinderactiviteiten. Denk aan het werken op zomerkampen.
- Er zijn geen leeftijdsbeperkingen voor nannies.
- Een nanny is in dienst van het gezin en kan inwonend (live-in) zijn of eigen woonruimte hebben (live-out).
- Een nanny kan parttime, fulltime of zelfs overuren werken.
- Een nanny wordt betaald door het gezin en verdient minimaal het minimumloon van het betreffende land.
- Een nanny neemt niet deel aan een culturele uitwisseling.
- De taken en verantwoordelijkheden van een nanny zijn afhankelijk van de overeenkomst tussen de nanny en haar/zijn werkgever.
Au Pairs op NPO3
De serie Au Pairs op NPO3 laat heel goed zien hoe het er als au pair aan toe kan gaan in Amerika en Italië. In seizoen 1 gaan Gohar, Leah, Lily en Sharel drie maanden als au pair aan de slag in Californië. In seizoen 2 gaan Chaundae, Joshua, Julia, Kendra en Nikki in de zomermaanden op avontuur in Italië tijdens de coronapandemie. In seizoen 3 gaan Emma, Imre, Noah en Wendie als au pair aan het werk in Miami. Je ziet in deze afleveringen door de ogen van de heerlijk nuchtere, Nederlandse deelnemers hoe het er aan toe kan gaan in een ander land en dat het leven als au pair niet altijd over rozen gaat. Ben je benieuwd geworden en wil je ze allemaal bingen? Je checkt ze hier.
Het leven van een au pair
Besef je goed dat het leven van een au pair niet altijd over rozen gaat. Dat heb ik helaas zelf ook ondervonden tijdens mijn au pair-avonturen in Italië en Londen. Ik ben lang niet de enige, want in de afleveringen van Au Pairs laten ze gelukkig niet alleen de positieve, maar ook de negatieve kanten zien. De werkdruk, de houding, de kinderen en de verwachtingen kunnen allemaal van invloed zijn op je au pair-avontuur. Vergeet niet dat je er in zulke gevallen altijd voor mag kiezen om te vertrekken. Soms matcht het gewoon niet met een familie. Probeer er wel eerst over te praten om te kijken of er dingen kunnen worden veranderd.